Wednesday, August 4, 2010

Barang baby/mak baby yg tak payah beli pon takpe

If anda seorg 1st time parents,maybe some of the tips bole diguna pakai.Ye la kita ni kan anak pertama mmg excited gila..rasa mcm nak beli semua yg jual kat kedai tu.Mcm myself,last2 ada brg2 yg endup tersadai dalam almari.

Antara barang2 yg tak perlu sgt dibeli ialah:

* safety pin
- dulu kitorg beli konon2 nak pakaikan lampin takut rashes la sgt.cit..xde maknanya!

*Kelambu yg mcm tudung saji tu
-tatau kalau berguna utk org lain but for me, rayna siap taknak tido tgk kelambu tu.pstu nanti dia merengek2 sbb panas (kot).

*Pampers newborn
-As for rayna,kitorg mmg sudah dinasihatkan supaya tidak membeli byk2 newborn sbb kecik.mmg btol pon.Pakai dlm 1 week + je pastu dh bole pakai size S.

*Barut yg di jual dipasaran
-Me ada beli a few.tp nasib mak ada tempah khas for rayna.i think kalo tempah lg bagus sbb yg kedai punya tu kecik sgt la..

*maternity pad
-Mmg perlu for 1 week.tp i prefer pakai pad biasa.lagi bagus sbb maternity pad tu mcm besa sgt la..xperlu beli byk2 pon xpe.Sbb biasanya darah akan slow lepas 2 weeks.pakai pad biasa pon dh ok.

*Rompers
- Romper ni mmg tak terkata la kiutnyeeee!tp nak pakaikan kat budak mmg mencabar.Baik beli baju butang depan banyak2.especially kalau nak anta anak ke nursery.jgnlah bekalkan romper sgt.Lebih afdal beli baju aircond (baju lubang2 tu).hehe

*nursing pillow
-kitorg ada beli tp pakai kejap sgt.Xde pon xpe sbnarnya.xguna pon.

*botol susu yg terlampau canggih dan susah nak basuh
-Im referring to breastflow punya botol susu.seriously botol ni mmg bagus sbb dia btol2 ikut bentuk nenen kita.tp masalahnya ialah leceh gila nak basuh.sbb byk sgt part nak kene basuh.Kalo kita sndiri yg nak basuh,ok je sbnarnye but kalau hantar anak to nursery/bbsitter ingat diaorg rajin sgt nak menggemabala kat botol yg canggih cmtu.last2 endup dgn avent je.senang.

* Toiletries yg dlm bekas kiut2 tu
-At first me beli J&J.Lepas tu nampak anakku,beli anakku.Tapi lepas Rayna lahir pakaikan Sebamed and buds.yg J&J dgn anakku tu last2 mak rayna yg pakai.I didnt say J&J tu xbagus ke apa. Tp kitorg prefer sebamed (sbb rayna ni byk ruam masa kecik) and buds utk losyen..kerana ianya wangi sgt!

Ok mommies,you might share apa lg yg tak perlu dibeli.Ye la..kadang2 kita ni nak beranak mmg over eksaited semacam.

Next entry i akan bg review for barang2 baby yg xrugi langsung dibeli :D

(next entry tu ntah bila,jgn next year sudah)! =P

13 comments:

nurayunni said...

btl tue..jgn m'bazir kn..

MrsYusofhussain said...

amboii...awalnye dah pikir psl brg baby ;-)

Zezzatty said...

ayuni- :D btol btol btol

Mrs - ni psal brg masa 1st baby dulu.yg second ni pakai je apa yg kakak dia ada.tambah kat yg mana patut je :D

Mrs. Amie said...

babe, 1st pregnancy tue haruslah excited..hahaha.. dun blame urself! pastu, eyh.. i love romper eyhh.. comel :)

Mona said...

pampers new born tu depends la.. kalau anak lahir below 3 kg.... may be guna lama. for me tetap beli tp cuma sebungkus....

my baby dah 4 mths.... mmg guna safety first breastflow.... mmg hari2 bawak balik... saya saya cuci sendiri.... bhgn dlm tu boleh buang kalau tak nak. anak saya tak pakai pun yg belah dlm tu. try avent but my baby refuse....

rompers sesuai utk baby lepas 2 bulan.... sgt sesuai bila bb dah meniarap.. tak la terangkat2 baju

✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ said...

zezatt, post cepat2 yg tak rugi beli tuh... leh aku wat rujukan..ngeh ngeh :p

NanA said...

nappy liner pun xperlu...

senioritasara said...

byk lg weh beli pastu guna punyalah sekejap pendek kata xguna pon! nak wat camaner...excited terlebih anak 1st hehehee

Zezzatty said...

amie: hahahahaha.tu la kat.excited gile tak hengat 1st pregnancy!

Zezzatty said...

Mona-thks dear!i never knw yg belah dlm tu leh buang klo xnk guna cuz i tot itula main function utk bottle tu! =) Yg rompers utk bb meniarap tu i setuju!tp tu la,my daughter kalo nak pakaikan dia romper mmg mcm berperang =)

Zezzatty said...

nizot-sabar ekkk!aku xde masa sgt ni.hahaha

Zezzatty said...

Nana- yes!!nappy liner pon xperlu!btol sgt2 =)

Zezzatty said...

sara-tu la babe..semua nak beli.pakainye idak pon! =))