Friday, April 15, 2011

Tak tipu : Bila ada 2org anak ni..

Before mengandungkan aydan,i always think that 2 years is the best time nak tambah anak sorg lagi. Sbb we feeling2 that rayna dh besar,2 thn so apa salahnya tambah lg sorg..

NAYYY!

I didnt say it's a big mistake tp tell you the truth,having baby and toddler at the same time is EXTREMELY TIRED!

Tak tipu!!!!!

I still remember bila i balik rumah dgn aydan from hospital,bila kakak nangis,adik takut lalu menangis. Then bila adik nangis kakak pulak nangis.eh ingat xpening?tipu ok ckp tak pening.

Itu belum lg i tgh menyusukan aydan,rayna pon nak susu. I pangku aydan,dia pon nak duduk atas pangku.seriously sometimes rasa nak marah pon ada.

And now lately rayna pulak suka ckp adik dia pukul dia la,tarik rambut dia.punyalah nak perhatian.mmg kene banyak2 sabar.

I told my husband,anak ketiga nanti plssssssssssssssssss tunggu diaorg ni besar sikit. At least aydan 4 tahun ke. Reti bahasa sikit. Mcm sekarang,nak marah rayna pon tak guna sbb dia tak paham apa2.

Rayna's paediatrician pon ckp,at her age jgn sesekali tinggalkan diaorg berdua,takutlah tetiba dia geram ke apa kan.Sbb dr segi mentally,dia still rasa org dh tak sayang dia lg.

So my dear frens,let say la ur 1st child still xreach 3 yrs ++ or at least 2 yrs,you guys better think twice utk tambah anak!hehehe. Lagi lambat sikitlg bagus.

Unless ada helper,i think much easier kot. Mcm kitorg mmg berdua saja.So kelam kabuts sikit nak handle.

But everytime tgk rayna tido,kesian...kecik2 dh kene jd kakak :-(

14 comments:

PUAN NANA said...

Zatty, jgn mcm tue. Lambat laun u guys will get used to it... Rayna as well la. Nanti dia akan suka ngan Aydan sebab leh main sama2. Mula2 jeles la sikit kot.. (chewah, mcm dah anak 2 jek nana ni)..

We'll be joining u guys, insya allah! ;p

Later, not now.

d.O.n.A.t said...

hi. ur silent reader here.

lepas baca ni i kena fikir 2,3,4 kali utk 2nd child. my son baru nak masuk 2 tahun. tapi i planned pregnant after Aiman 2 tahun, and delivered next year. baru planning je pun i dah pening kepala fikir macam mana nak handle kalau dah ada 2 kids.

tapi kadang-kadang i fikir positif, kalau orang ada anak berderet boleh handle, why not me. hehe

MrsYusofhussain said...

aku setuju...sgt memenatkan having small kids...my 1st doter selalu kena marah sbb bila dia dh ade adik...aku selalu pikir cm dia dh besar...tp bila dia tdo, aku baru perasan, dia kecik lagi n perlukan perhatian aku..

Wina Momma S and S said...

this is so so sooo true!

eh beb, kalau kite x kurus jugak x tau la heheheeee

Mommy 2 Imans said...

same situation..:) my kids yang dua orang tu selalu gaduh macam nie.sekarang adik dah pandai buat kakak dia..sebab kakak dia selalu buat dia. skang dah pandai balas membalas..bole jiwa kacau dibuatnya..:)

Lina said...

hihi.. hubby and i dah plan nak bg gap 4 tahun utk aleesya dpt adik.. nak bg die manje puas2.. pastu tlg mommie jaga adik, hehe..

mamaleen said...

sama la kita.. reza baru 2y 6m.. suka sangat buat perangai mgkin nak minta perhatian kot.. aduh letih nak layan.. abg lg.. adik lg.. pening kdg2..

Zezzatty said...

Nana- tgh nak get use to it lah ni..huhuhuuh.

Zezzatty said...

donat-i pon dulu mcm u la..org lain bole,takkan takkan kita tak bole.i didnt say tak bole tp kesian kat anak 1st..dia tak faham apa2.

Zezzatty said...

mrsyusof-yups!!penat kan..bukannya mengeluh,tp kita ni manusia biasa..tipu la ckp kalau tak penat!

Zezzatty said...

wina- tu la psal..baru 2 anak dh mcm ni..org lain ada 5 6 org anak xkecoh pon!hahaha *manja mode*

Zezzatty said...

mommy 2 imans- hahahha. i feel u!even tho adik rayna xtau buat apa2 lg tp rayna pon dh pandai ckp yg adik dia tarik rambut dia la!cian adik kene tuduh!heehhe

Zezzatty said...

mamaleen-tu la,hanya yg pernah rasa je faham mcmana situasi kita ni.huhuhu.mmg pening.kadang tu xmenang tgn!

nurulzia said...

Babe..I yg sorg ni pun kekadang rase nk meroyan..sabar lah kan..