Wednesday, March 9, 2011

The birth story - Aydan Mikaeel

As salam..

Pheww~1st week of berpantang is extremely challenging! Rayna,Aydan,Mama,Papa..like everyone had their own needs.Rayna tiba2 nak manja2 terlebih,aydan biasa la newborn punya activities,mama pulak dalam keadaan sakit and papa...need rest. Kesian all of us. Thks to my mom n my bro sbb dtg membantu apa yg patut. Mmg tak menang tgn sbb we need to start from A + ada toddler.

Ok back to birth story.

Along my pregnancy,i mmg mengalami alah yg agak teruk.Esp masa 1st trim..2nd trim ok..bila dh dkt2 (3rd trim) muntah2 balik. Berat badan turun sampai 5 kg,lepas tu naik pon sikit2 je..xsampai pon 60kg sampai la bersalin hari tu..

Towards the end of my pregnancy,dr Nooraini ada tanya method nak bersalin. She asked because of rayna and aydan quite rapat (xsampai 2 thn) and if i want for normal delivery,can..tapi dia taknak tak bole nak tunggu lama..dia ckp,lepas je keluar tanda,dia cuma bole tunggu 4 to 5 hrs..kalau takde opening,dia tak bole nak induce due to certain reason..(malas nak explain,boleh?) =P

I said,ok lah..nak buat mcmana kan..kalau dh ditakdirkan kene csec lg,pasrah je la..because i believe dr Nooraini tahu mana yg terbaik. I mmg tak suka nak memandai2 buat keputusan yg boleh memudaratkan diri sendiri.

Masa weekly checkup,we decided to book the date,1/3/2011..Since my due date is 8/3/2011, so i pilih seminggu awal lah utk lahirkan aydan but still...i masih berharap miracle happen (harap sakit sebelum 1/3)

Tuptup...on the 26th Feb,pukul 3am..perut i sakit yg teramattttttttt sgt. I tot that sakit perut biasa salah makan ke apa so i bertahan je lah.tp at the same time rasa mcm contraction pon ada..masa tu berdebar2 jugak lah..cant sleep..tp fikir2 manalah tau esok kene beranak and kene push ke,so lebih baik tdo.

Sampai la ke pagi,mmg tak lena lgsg tido sbb perut sakit sgt.makin lama makin sakit..and guess what...........


Masuk2 je toilet tgk2 ada darah dh kat panties..then xlama lps tu makin lama makin byk darah keluar sampai penuh toilet bowl. So apa lg..siap2 lah ke hosp..dlm hati berbunga2 konon bajet2 mesti dh ada opening at least 3cm ke kan..sbb sakit dr malam td..

Sampai je kat Sunmed,midwife pon suruh la tuka baju bagai and seluk...............1cm je??????????????

Xlama lps tu Dr Nooraini dtg and ckp..eh izzati i tot our date is on 1/3?hehehe.lawak k dr.then i ckplah..bb xsbr dh nak keluar..dia taknak keluar bulan 3,nak bulan 2 jugak..so dr advise,dia tunggu sampai pukul 3ptg je,kalau still xde progress,kul 5 mmg kene keluarkan baby.

So dr kul 11am i masuk labor room,sampai la kul 3pm,midwife check..baru 2cm!!!aduhhh..mmg punah harapan den nak bersalin normal.

Hmm lepas tu apa lg,diaorg pon menyiapkan i utk ke OT la..midwife kata kul 430pm i akn dibawa ke OT..takut giler k..takut sgt2..Rasa mcm........nak mati.

Pengalaman kali ke 2 dlm OT mmg ngeri..Ngeri sgt2.terima kasih dr sbb membenarkan suami saya masuk skali.Sbb..i mmg takut to the max..Sepanjang pembedahan tu,i nangis je..nangis sbb takut..takut sgt2! Dh la bole rasa org potong perut.cuma xrasa sakit je :-(

Tepat kul 5:06pm,lahirlah seorg bayi yg comel..aydan mikaeel..Heee..seronok dgr baby nangis.Kene potong perut dh xkesah dh..Tapi yg kelakar sikit,aydan keluar2 je dr bukan tunjuk his face kat i tp tunjuk nunai aydan.(nak ckplah confirm baby boy!)

















Alhamdulillah we complete as a family now. I ada baby girl,i ada baby boy and ada suami yg penyayang =D Syukurrrrr..

Lepas ni kene tunggu at least 5 yrs la baru nak beranak lg.hehe.(hopefully la kan).

Okla,itu sahaja yg mahu diupdate. Lepas ni i plan nak review psal confinement lady pulak.InsyaAllah..doa2kan i ada masa =P

5 comments:

Mrs. Amie said...

nape sume org citer 2nd time punya labor cam sakit nak mampos ni? haha...takotnya!!! i dah rasa hilang mood nk beranak dah.. boleh? mls nk push ckp jela, doc silalah bedah.. sayer nk pengsan..huhu..haishh neway syukurlah sumenya slamat n happy family ;)

Zezzatty said...

hahaha jgnla cmtu beb..jgn mengalah sebelum masanya =P

btw u ni dh tau x boi ke gal ke?xsbr tunggu ur turn yeahh!

chekgu Moe said...

wahhh!!

tinggal 3 minggu je lagi ni nak sampai 40weeks... fuhh.. debo2 aaa.. :)

comelsss anak2 kamu!

✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ said...

congrats again zatty... dh sepasang tu... tumpang gumbira jgk... ye ke tggu 5 tahun... kihkihkih ;p

~ ms labor mmg perlukan si hubby berada disisi kan... ape gunenye "pasangan sehidup semati" :D

sabrina.h said...

congrats :) seronok bc xperience ibu2 besalin nie...sab da lm follow blog zaty & slalu bc anita tweet dgn u..