Friday, July 31, 2009

Another sad story :-( - Update

Last night my mum called and bgtau anak kepada our family fren meninggal dunia.

Baby tu lahir a week after Rayna lahir.So,dia sebaya lah dgn Rayna.

And that is their 1st baby.Akak tu muda lg orgnya.

Punca kematian not sure,but that baby meninggal kat rumah babysitter.

My mum pergi ke bilik mayat smlm,nak teman that akak since her husband duduk jauh kan.Mak kata situasi masa tu mmg sedih sgt.While waiting forensic siapkan all the procedure utk di bedah siasat,akak tu tak nak lepas anak dia-i can imagine that :-(

and brapa kali jugak dia pengsan kat atas kerusi,badan pon dh lembik2..tp dia tetap peluk anak dia kuat2 and tak bg anyone pon ambik anak dia.

This morning my mum ckp,lepas bincang2 dgn whole family,diaorg tak jd utk postmortem baby tu sbb kesian kan.kecik sgt lg.tapi earlier check up dr suspect-tersedak susu but still,hanya Allah maha mengetahui :-(

Akak tu bgtau my mum,a nite before baby tu taknak tido sendiri,nak tido atas pangku mak dia all night long.Tak sangka pulak it's a sign kan :-(

As a mother,i exactly understand her feeling. I tried to imagine if tht happen to me,aduh..ntahla.

Rest in peace,baby A...Al-fatihah.

==============

Update as at 129pm,my mum inform postmortem still dibuat cuz akak tu dh report polis smlm.

guess what?!

Yesss,confirm tersedak susu.Dalam paru2 baby penuh dgn susu.Bila soal siasat bbsitter,dia mengaku dh bagi baby 20oz susu dlm masa 3 jam.

20oz ye kawan2

Stupid gila *(^@!^@!!!!!.

Tapi mak kata sedih sgt bb kene potong sana sini :-(

Thursday, July 30, 2009

Mangkuk tingkat - update

Thks to mangkuk tingkat-finally they refund my money.

Tapi takde org call pon utk follow up.

Takpela,janji duit dh dpt.

Lain kali jgn buat mcm ni tao!


======

Anyway,i received an email from Ros MBP..ckp my blog top referrer this month?!

O-M-G

Ada soalan yg perlu dijawab.

Okay,baiklah..nak mengarang sekarang :-P


Monday, July 27, 2009

Happy birthday anak mama

Alhamdulillah,

Today Rayna genap 4 mnths.Terharu + happy.

Be a good girl ye syg bila dh besar nanti ;-)



Rayna now dh pandai meniarap,and sekarang dia juga dh pandai jaga malam (sebelum ni kdg2 je) hmm.~

Dia berjaga sbb die nak menyusu (kdg smpai dkt 2 jam dia BF).Sib mama dh terer menyusukn Rayna smbil baring + bole tido lena.Mama dh jd mcm soother Rayna ok.xpela.janji kamu happy.

Btw,papa Rayna ada beli hadiah utk puteri kesayangan dia..





P/s: Untuk keselesaan anak-papa Rayna kata :-)

Saturday, July 25, 2009

Quote of the day - MUST READ!

Belenggu dlm diri manusia.salah satunya:

Menduga org lain berbuat keburukan dan mengambil keputusan terhadap orang itu berdasarkan prasangka tersebut.

"Hai orang2 yg beriman,jauhilah kebanyakan dari prasangka,sesungguhnya sebagian prasangka itu ialah dosa,dan janganlah kamu mencari-cari kesalahan org lain dan janganlah kamu mengunjing sebahagian yg lain.

Sukakah salah seorg diantara kamu memakan daging saudaranya yang sudah mati.Maka tentulah kamu merasa jijik kepadanya.

Dan bertaqwalah keapada Allah.Sesungguhnya Allah maha penerima taubat lagi maha penyayang"

(QS:49:12)

p/s: Utk peringatan kepada diri saya juga.Sekian.Renung2kanlah :-)


**taken from renungan 165 wif pak ary rachman**

Thursday, July 23, 2009

Very Dissapointed!

Sebelum bermula,actually mula2 my husband xbg saya cerita this kat blog-cuz ia membabitkan bisnes ORG MELAYU kan.tp itu bulan lepas.now,saya sgt pissed off!

Ok,meh sambung cerita.

Have you guys ever heard about mangkuk tingkat? (if no-sila click link)

Honestly,during weekdays,saya mmg tak bole nak masak.Sampai rumah dah pukul 6.nak mandikan Rayna,feeding her lg,kemas umah sikit2.fuhh..mmg tak sempat nak masak (yes,im not supermummy ya'll!).Kalau masak pon mesti terkedek2..Tak cekap lg.

Plus,sometimes my husband balik 11pm (dia keje US co.time pon kene ikot org sana)

Dan disbb itulah saya subscribe MT.

Sebelum tu,saya pergi their website..mmg mengagumkan.byk testimoni yg positive so hubby pon agreed utk subscribe.

Lauk dia ada mcm2,hari2 tuka2 lauk..dlm sehari ada 2 lauk (utk lebih details,u all gi lah tgk kat website dorg-kalo rajin).

1st day- OK.Lauk sedap.(tp jgnlah pandai sgt g compare ngan masakan mak or masakan sndiri kan).For me,tahap sedaplah utk kategori lauk beli.So kitorg seronok la.Siap plan,kalo ade masa terlebey leh la masak sndiri utk tambah lauk.

2nd day- Tunggu punya tunggu...xdekk!xdtg.

3rd day- i called them.YES,SAYA YG CALL DIAORG TANYA STATUS.their answer sgtttlah simple - "technical problem"

HELLO!

As a customer,aku xnk dgr segala jenis masalah korg.baik technical,or internal,whatsoever la.i just want all the lauk SAMPAI.Pastu diaorg mintak maaf bagaila.then kitorg pun kewl balik.

4th day- Ada balik lauk.Dlm website ada ckp,org yg hantar tu akn bg satu slip utk kita sign,tp haram..tekan loceng pon x..tau2 lauk dh ade kat tempat kasut.ok la,maybe korg nak cepat kan.kang xpsal terjadi pulak TECHNICAL PROBLEM.

5th day- tak dtg.(*&((*&

6th day - tak dtg P(*(*&

7th day - I CALLED THEM AGAIN.nak tahu apa alasan kali ni?RUNNER BUAT HAL.

WTH?

Ok la,dh mls nak cerita hari ke brape dpt and tak cuz total meal yg kitorg dpt in a month ialah 6 kali sahaja.ye...ENAM KALI SAHAJA..kalau dlm bahasa math..6/20 (wiken mmg takde).

Kalau korg jd haku,korg hangin x?

Mmg ada satu hari tu i dh geram gila..i called them up ckp nak TERMINATE tros cuz kitorg really not interested!not anymore!!.mcm ape je buat cust keep waiting.in my case,when husband shift balik 11pm,i really depend on the meal.dia ckp penghantaran dr kul 5 smpai kul 8mlm.Bayangkan,ada satu hari tu..saya mmg btol2 lapar..tunggu smpai kul 8..pastu TAKDE.terpaksalah kol nandos delivery.kenapa nandos.suke ati aaa =)) geram punye pasai.

Pelik,xabes2 bg alasan mslh runner.Korg dh run bisnes for quite sometimes,takkan lah tak expect bnda mcm ni bole berlaku.mustahil la my case tu ialah first case kan.

Diaorg ada called me lepas2 tu..tanya,mcmana nak refund duit..nak sambung utk next mnth ke nak byr balik duit.i said. I WANT MY MONEY BACK.then the person ckp,puan jgn risau,starting nx mnth kitorg dah swastakan runner.LIKE I CARE LA WEI!

Paling sadis,until now...i still didnt get my money.

alasan?

Kitorg akn proses end of the month.

Brape byk end of the month dh wa tunggu ni wahai MT!

Kepada uols2 yg berhajat nak subscribe MT utk bulan puasa ni..pikirlah juta2 kali.for me,better p menapak beli kat bazar ramadan lg bagus.

Hati pon xsakit.

Dosa maki pon kurg.(lg2 bulan puasa :-P )

Kan?

Monday, July 20, 2009

Hapdet Hapdet!

Weekend mmg takde masa lgsg nak berblogging.Mana nak masak,mana nak kemas,jg baby,shopping..(nampak mcm super mummy x?poyo je tao-org anak saploh pon tak kecoh mcm kau zatty oi!)

Okay,on saturday morning ada co event,iaitu yg dipanggil MMS Mid Year Kick Off.

Menatang apelah kick off tu kan..kick off ni bukan sesi menyepak keluar org tetapi itu event yg diadakan 3 kali setahun,Year start,mid year and year end..eh chup,year end ado ko den pon lupo! :-P

Itu our dept punya.Kalo whole co plak ada 2 kali kot.yg Co nye mostly wat kat hotel (bc btol2,mostly-maknanya penah xwat kat hotel) yg dept ni kat audi sudah (cut cost ye kwn2)

Nway,congrats to my team mates yg dpt director award (ahh,bila la aku nak merasa ni).Takpe,usaha tangga kejayaan-jom tido mlm kat office jadi leh dpt director award.(bukan tido disiang hari ye kwn2) :-P

Na ah,ni pics utk korg.Gemuk ok

(Tu la,kalo lepas bersalin ritu turun 20Kg kan bagus)






Rayna,ni lah pengorbanan mama lahirkan Rayna.See ur mama,dh tembun.(ckp mcm sblm mengandung 38Kg je :-P)


Gurldix santai

Balik2 je dr kick off,hubby ajak p jusco plak.xsah kalo xjalan2 diwaktu lapang.so kitorg p jusco equine park,dkt sikit ngan rumah.Pi beli brg dapur je pon.Misi: nak masak ahad tu.

Ahad pagi2 kitorg bgn pergi sogo.Kata tgh sale kan.Sogo kalau sale kan mmg heaven.So,hari tu gigih ler bgn pagi2 siapkan b/fast then siap2kan budak ngan bapak budak (ops!) utk keluar.

Tepat jam 1030am,kitorg dh tercongok kat sogo.lega.org tak ramai lg.senang nak pilih.hubby beli beberapa tshirt & seluar tido katanya.Ok fine.

Me?Xbeli ape2 cuz target nak beli baju kurung utk raya tros.Dapatlah satu kat area jalan TAR tu.Nasib lah tak beli kat subang parade,bnde yg sama saya dpt rm150,kat subang parade RM250!!!hadooiiii..cekik drhhh!

Azwan pulak beli baju melayu Kat Hugo Clothier - Semua house.Nampak x kegigihan kitorg laki bini cari baju raya sambil kendong rayna yg baik lg comel lgsg tak cranky.hahahahaa.Syg anak mama.Sian my husband,mesti penat bw Rayna.Kitorg tak bw stroller pon.Gile hape nak bw stroller p Jalan TAR?jgn buat gila.Kang xpasal2 terlanggar montot org.

Maap,tiada gambar baju raya sbb nanti tak seperais la!

Okla,gtg.Ngantuk Gila!~

Sooo cute!

Received fr email.SOo comel laaa! :D

video

Wednesday, July 15, 2009

Mengantuks

Last nite Rayna bgn 3 kali.huhuhuhu.

1st- pukul 130am (ni nak susu)

2nd - pukul 3am - ni nak peluk :-P

3rd - 430am - ni nak susu jugak

Pagi td before me pegi keje,dia ajak main2 dulu lah.7am i kejut my husband suruh bg susu cuz nak kene g office dah.

Nasib la my husband on call this week so dia leh jaga Rayna seminggu ni (senang hati mama kat office).On call = work from home = yeahaaa!

Btw,lg berapa hari lg Rayna dh nak masuk 4 bulan...kejap je rase :D



Rayna masa 2 hari :D

Sabtu lepas kitorg pergi hantar Rayna ke paed for 3mnth immunization.Ahad tu dia dmm...Sib la demam ari ahad.Ahad mlm tu dh okay sikit dh..Alhamdulillah..

Now ala2 sejuk2 dingin kat opis - kat luar tu baru lepas ujan.

Kalau dpt tido alangkah besnyeeeeeeeeeee!

Kat rumah mesti Rayna dgn her papa tgh tido.

Im sooo jelesssssssss! :-((((

Monday, July 13, 2009

Apa yg kamu tak harus lalukan semasa melalui sekitar subang jaya?

Okay,sejak MPSJ mula membuat peraturan trafik yg baru disekitar USJ Subang,maka tahap jam di kawasan subang sudah mulai beransur pulih.(lega..lega)

Penduduk disekitar USJ 3 & 4 bole senyum lebar sekarang.Mungkin setelah bertahun2 atau berpuluh2 tahun mereka tunggu penyelesaian masalah ini dr MPSJ.Menurut sumber yg bole dipercayai,dah bape kali YDP MPSJ ditukar ganti sbb tak dpt mengatasi masalah kesesakan lalulintas ni (Okay,ni tipu je :-P )

Tapi masalahnye skang,bila MPSJ dh setel,yg tak setel ialah pemandu mentel.

Pelik btol lah.Macamana tak jem jika ada org mcm ni disepanjang laluan USJ & yg sewaktu dengannya semasa peak hours.Ciri2 pemandu mentel yg dikatakan ialah:

  • Selamba berhenti kereta sebelum traffic light di USJ 12 utk anta anak kesekolah.(apa kamu ingat kamu je ke yg byr cukai jln!.dhla membahayakan anak sndiri)
  • Bawa kereta 20km/jam.Tahulah kereta baru tak bukak plastic lg,tp jgnlah slow sgt okeefwthh!~
  • Bawa kereta yg gap nya 10km dr kereta hadapan (10km tu saje nak kasi drama skek).adoi lemah lemah!
  • Bawa kereta sambil kiss kiss hug hug dgn awek/wife.(ini selalu).Kalo ye pon p lah mana2 taman rekreasi p lah peluk puas2 (pastu kene tangkap tanggung sndiri).Kalo husband and wife,peluk2 kat rumah sudah :D
  • Bila nampak traffic light dh nak merah,jgnlah pi tekan brek...langgar je la weii!sempat lg tu.hahahaha (yg ni jgn ikut sgt..)
Huh.inilah yg bikin tensi di pagi hari.Ptg pon sama.Mana ade org suke dok atas jalan lama2.

Oh ye nak tambah lg satu.Subang ni kan..klo takde polis traffic jaga lg bagus tau.kalau diaorg ada,mcm bertambah2 jem je.

Okay.nak larikkk dulu.takut kang ade plak sarjan misai baca.

Sunday, July 12, 2009

Hey Kamu,kenapa kamu mesti jeles dgn saya?

Hey kamu,kenapa kamu jeles dgn saya?

Sejak saya ada anak kamu sgt jeles dgn saya.

Hari2 nak menghantui diri.

Pergilah jauh2,jgn kacau sini

Hey kamu,apa yg kamu dpt jika kamu jeles kpd saya?

Tak senang duduk dibuatnya!!

Hey kamu rambut gugur,dh pegi jauh2.tak suke taooo!!

Huh~! suspen je kan :-P

Sejak bersalin ni..rambut gugur menjadi2..tensen sgt.nasib la dh potong pendek2 sblm bersalin dulu..klo x,lg la tensen dgn lekat kat sikatnyee..eeeeeeeeeeeeeee.

pakai hair fall ctrl shampoo pon xmenjadi.Masa pregnant dulu ok jek..kelemumur semua hilang begitu saja.rambut gugur ada,tp xsebanyak sekarang :-((

jeles btol ni rambut gugur tau.

xkan nak kene pegi yun nam hair care plak kan :))

Thursday, July 9, 2009

Budak ni bole bau ke?

Just 2 of us kat rumah sekarang.Husband still at office.

Bila husband takde kat umah,rasa mcm susah sikit nak gerak buat keje umah.Mandi pon kene cepat2

Sbb?

Rayna ni...Dia kan mcm bole tau dia tinggal sorg2 dlm bilik.Bila saya langkah keluar je dr bilik,dia start lah bunyi.Letaklah segala mak nenek bantal kiri kanan dia,dia still terjaga.

Bole bau ke?

Yg lawak,bila kita duduk tepi katil terus die pejam mata sambung tido.Ewah2..nak kene teman slalu ke?

Perkara ni diakui oleh cikgu2 dia.diaorg ckp,mmg tak bole takde org dlm bilik tu,msti die dok merengek2..Rayna ni dia bukan nak org dodoi ke apa..dia cuma nak ada org dkt2 ngan die.haih!ikut pangai sape la ni :-P

Anyway...last weekend masa sesi bertemu bual dgn pengetua nursery,dia bgtau rayna ni

1) Suka minum susu sikit2..tp kene selalu
2) Tido sendiri- tayah dodoi2 or tepuk2 (gewd gewd..sama mcm kat umah)
3) Takut kalo xde org dlm bilik.
4) Takde nangis jerit2.Kat rumah ade tau.haihhh..pandai sgt budak ni..tp bagus la Rayna well behave kat nursery
5) Takut mandi.tp kat rumah tak pon?
6) Tido kejap2.(that's y malam dia tido lama.Bonus for mama & papa) kuiukuiuki

Apa lg ntah.Yg penting,so far...Nursery tu okay :-) Saya puas hati cara diaorg jaga (so far lah). Cuma ye lah kan,jgn expect sebagus kita sendiri yg jaga..

Owh yea,pagi ni 1st time hantar Rayna pegi nursery.My husband demam,so saya nak dia rehat kat umah.Waaaaaaaaaaa..xbes lgsg tau.Masa otw p office berkaca je mata mcm nak patah balik pon ada :-(

Nway,masa entry ni ditulis,rayna tgh tido kat tepi ni.






Dont worry ye syg,mama tak tinggal Rayna.Mama tgh tgk Rayna tido kat tepi ni :-)

Tuesday, July 7, 2009

H1N1- You S**K!

Just received call from my husband,saying that kat block kitorg- 1 whole family sudah terkena ini virus :-( Mereka di 2nd floor

Baru ckp dgn husband few days ago psal bnda ni sbb kat rumah pangsa kitorg ni byk stewardess ngan pilot duduk.Even my neighbor pon stewardess.HAIH!

Agak2,virus tu leh naik tak ke 14th floor?hukhukhukhuk.

Sian my baby!!!!!

Sunday, July 5, 2009

Gara-gara sale,pecah poket papa!

Poket papa pecah sbb poket mama dh kering :-P

Okay,ada 2 hari menghabiskan masa utk bershopping.Hari sabtu,pergi jusco maluri.target nak beli baju utk Rayna ke nursery (asyik baju yg sama je) + beli susu + pampers Rayna.


Otw to jusco.Rayna takde,kene tinggal kat PIL's hse :D

Dkt Jusco,harga mamypoko size L utk 56pcs is 49.90

Ptg tu pergi tesco ampang,bende yg sama cuma 43.90!!What the *&*^..hehe.beli jugak kat tesco.Mamypoko tu kitorg pakai utk kat rumah/travelling je.Anta nursery kitorg kasi Rayna pakai pampers comfort.Aritu beli kat tesco,size M rege dia RM26.90 utk 84pcs..Borong sakan lah.

Hari ni,Ahad..konon2 nak berehat je kat umah sbb smlm dh all out keluar pegi mcm2 tempat.

Tapi bgn2 je tros papa Rayna ajak p Midvalley.Me pon terus lah siap2kan Rayna + pape yg patut..Sampai2 MidV tros p mothercare :D (lepas je parking mcm nak lari laju2,punyelah xsabar.hahahaha)



Rasa mcm nak tutup mothercare tu bia kitorg je ada kat dlm tu..kuiukuiuki.Murah tak hengat!









Lepas p mothercare,kitorg mkn2 dulu.Rayna pulak bad mood arini.(suspect sakit prot sbb 2 kali dia poo poo masa kat midV.Penyudahnya dia nak berdukung je.kesian anak mama.

Sib la ada bwk sling.actually sling tu kitorg jdkan selimut bila dia dlm stroller.kuiukuiukiu.




Makan2


Mama ni org sakit perut paham tak?




Muka happy lepas shopping ;-)


Lepas balik MidV,tros pegi mybbstore plak.Nak cari toys utk Rayna.Kat sana mmg lg murah dr mana2 tempat.Glad to hear they'll moving to a better shoplot.Kedai skang saling xtumpah mcm kedai avon.huhu

Ini yg dibeli di bbstore:







Oh ya,last week,we went to mydear w/house sale.sonok2.dapat beli carseat (utk letak dlm my car) and buggy (utk bawa rayna dr tempat paking naik rumah).dok umah pangsa mcm ni la..:-P

Buggy= rm60,car seat=rm135,mainan baby einstein=rm tak ingat bape.tp semua murah murah murah!

Buggy dia leh recline tau.





==========

Hari sabtu kami pegi melawat baby Khyla.Bondanya mokcik Kira telah kurus byk.bes bes!dia pon nmpak sehat.xmcm org tgh pantang :D.Camni lah klo cser kan.Tp itulah,dia duduk dgn makcik urut,kene pantang btol2..(good for ya!)

Say hye to Baby Khyra!


Cute!


Khyra:hey kwn,awk ni menyibuklah,ini tilam saya tau!


Friday, July 3, 2009

Ahah?!

Few days ago,out of nowhere,my husband tiba2 ckp:


" i missed to see u pregnant."

me like..ahh?haaa?apa??again??

hehehe.

terkejut monkey dibuatnye.sabar ye wahai papa rayna.we promised to wait at least 2 years kan (it's a must okay!)

Yep,siapa tak nak pregnant lagi but not now la kan.I know,apa yg dia maksudkan ialah dia rindu nak tgk rayna dok kick2 dr dlm perut + this lil girl suka sepak2 bila mama about to sleep.

I missed it too syg.



Bulan puasa dh dekat.Last year,masa bulan puasa..time sahur kitorg suka tengok cerita apa ek yg umie aida ngan benjy tu berlakon.Norkhiriah pon ada.nama diaorg dlm tu jibek & nomi.

My husband suka nak tiru si jibek tu tp me mesti cpt2 tutup mulut die (ye lah,masa tu tgh pregnant kan).Tp klo tringat psal bulan puasa mmg kesian kat azwan,dia terpaksa jugak sahur roti + air milo mcm saya..

Pastu nnti 30 mins later dia akan tgk saya muntah2 mcm nak pecah toilet..huhuhu.and ianya berlaku selama sebulan berturut.

Now,rayna dh ada depan mata.Lain pulak kesahnye.hihih



I feel complete!

Thursday, July 2, 2009

A Walk To Remember

Okay,pls excuse me for a loooongggg silence

takla long mana.actually i didnt have much time utk blogging.

Baru ni sakit mata..tp dh okay.Lately setiap malam tido awal sbb penat sgt lah.kul 930 dh tido.senang citer pas dinner je tros....ZZzzzZZzz.gemuk pon gemuk la.dh mls nak pk psal tu.tido yg cukup lg penting utk keesokkan harinye.eceh!

Okay,this entry dedicated to Aunty Juliet & Aunty Ijan.

Ini adalah kerana mereka berdua ni telah menghadiahkan Rayna kasut yg sungguh comel dan gojes..Tp yg ijan kasi tu tak boleh pakai lg.dia ckp,sengaja beli besar.suruh pakai bila dh besar.baiklah!

tp patutnye kalau suka sgt beli kasut yg besar2,belilah utk maknye instead for baby kan?

BTW,Aunty Juliet beli kasut ni from here:



Korang pergilah tgk,mmg comel2 kasutnye..aghhhh~time ni jugak rasa nak beli konon2 utk raya nanti..(ye lah tu!!!)






napelah time mama dulu takde yg mcm ni :-(

Btw,still waiting present dr aunty pia,aunty katz,aunty apa lg (nnti mama listing utk rayna ok!)

LOL!

==========

This coming saturday ada appointment dgn principal Rayna.Nak tahu progress Rayna sepanjang 2 mnths+ kat nursery tu.Siap kamu Rayna..hehehe.no la,just wanna know behavior Rayna kat sana.Feeding style dia.kot ada difficulties ke masa dia kat nursery tu.ape2 je la.Ye lah,she spend lotsa time kat sana kan.As a parent kene lah ambil tahu psal anak :-)

Okaylah,gtg.Mata dh ngantuk gila!

Nite!